
- Affirmative Action
- Alexander 2
- American Rose
- Apple Granny Crisp
- B and B
- BCC
- Between the sheets
- Bosom Caresser
- Brandy Alexander
- Brandy, Lime and Soda
- Brigitte Bardot
- Champagnecocktail
- Cherry flower
- Choclade Girl
- Cognac cassis
- Cognac flip
- Corpse Reviver
- Daisy
- Deauville
- Disaronno
- French 75
- French and it
- French connection
- Frenchy
- Golden lady
- Honeymoon
- Horses Neck 2
- James
- Kick in the pants
- Le Caraibes
- Malibu alexander
- Palais Royal
- Peppermint cocktail
- Picasso 2
- Pierre collins
- Porto flip
- Portwijn flip
- Pousse cafe rainbow
- Prince charles
- Prince of wales
- Red moon
- Remy cup
- Ritz cocktail
- Royal Bengal Tiger tea
- Sherry cobbler
- Sherry flip
- Sidecar
- Siesta
- Sinaasappellikeur
- Singer
- Sparkling strawberry
- Stinger
- T.E.E.
- T.N.T.
- The duke
- Tia maria alexander
- Tornado
- Victor Bravo
- Whiskey Cobbler
Wat is Cognac?
Cognac is een sterk alcoholische drank en wordt gemaakt door het destilleren van witte wijn.
Om cognac genoemd te mogen worden dient de drank aan een aantal voorwaarden te voldoen:
- Er moeten geselecteerde druivenrassen gebruikt worden
- Er moet twee keer gedestilleerd worden
- De drank moet minstens tweeënhalf jaar in houten vaten gerijpt zijn
- Het alcoholpercentage moet ten minste 40% bedragen
- De drank moet uit de Cognac-streek komen
Hoeveel alcohol zit er in Cognac?
Er zit minimaal 40% alcohol in Cognac.
Hoe wordt Cognac gemaakt?
De druiven worden meteen na de oogst geperst en in 5 tot 7 dagen tijd gefermenteerd tot een zure, troebele wijn met een alcoholpercentage van 8 tot 10%.
Het natuurlijk gistingsproces wordt soms geholpen door het toevoegen van gedroogde gist.
Tijdens het gisten, zakken de zwaarste deeltjes van de wijn naar de bodem. Dit bezinksel wordt soms later nog gebruikt bij de destillatie.
De destillatie moet gebeuren met een alambic Charantais, volledig uit koper.
De wijn wordt een eerste maal gedestilleerd (Première chauffe) tot een soort brandewijn met een alcoholgehalte van ongeveer 30%.
Na een tweede destillatie die bonne chauffe heet, wordt de verkregen eau-de-vie op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.
De brandewijn heeft nu een alcoholpercentage van rond de 70%.
Afhankelijk van de producent wordt de cognac tijdens het rijpen al gemengd of in andere vaten gegoten.
Pas nadat de eau-de-vie tweeënhalf jaar op vat gerijpt heeft, mag hij cognac genoemd worden.
Voor het bottelen wordt de cognac verdund met water tot hij een alcoholpercentage heeft van 40%.