Cocktails
Cocktails
Cocktail gids twitterCocktail gids rss feedCocktail gids facebookCocktail gids app
Menu

Berenburg Berenburg toevoegen aan je drankvoorraad

Berenburg
De volgende cocktails bevatten Berenburg:

Wat is Beerenburg?

Beerenburg is een Nederlands kruidenbitter op basis van jenever. Als het kruidenbitter op basis van brandewijn gemaakt is, mag het geen Beerenburg heten, maar alleen kruidenbitter.
Het drankje is vernoemd naar de 18e eeuwse Amsterdamse kruidenspecialist Hendrik Beerenburg.

Welke ingredienten zitten er in Beerenburg?

Hij maakte een bijzonder kruidenmengsel dat op jenever of brandewijn getrokken kon worden. De samenstelling van het mengsel is tot op heden geheim.
Er worden waarschijnlijk tientallen kruiden in verwerkt, waaronder zoethout, sandelhout, gentiaanwortel en laurierblad.

Waar komt Beerenburg vandaan?

Hendrik Beerenburg verkocht zijn kruidenmengsel niet alleen aan Amsterdamse stokerijen, maar ook aan passerende Friese schippers, die het drankje thuis in Friesland stookten.
Al snel probeerden Friese stokers Beerenburgs mengsel te kopiëren. Omdat de naam Beerenburg beschermd was, gaven zij hun kruidenbitters een net iets anders gespelde naam als Berenburg of Beerenburgh.
Tot op heden zijn bekende producenten van Beerenburg, waaronder Weduwe Joustra (Friesland) en Kalmoes (Groningen) in het noorden van het land gevestigd.
In het Friese Bolsward is ook het bezoekerscentrum van Sonnema Berenburg te vinden. Beerenburg is licht tot donkerbruin van kleur en bevat minstens 30% alcohol.