Cocktails
Cocktails
Cocktail gids twitterCocktail gids rss feedCocktail gids facebookCocktail gids app
Menu

Champagne Champagne toevoegen aan je drankvoorraad

Wat is Champagne?

Champagne is een mousserende wijn, die wordt geproduceerd in de champagne streek in Frankrijk.
Witte champagne is het bekendste maar er is ook rosé champagne.

Hoe wordt Champagne gemaakt?

De methode waarmee champagne wordt gemaakt noemen we Méthode Champenoise.
Essentieel is onder andere dat de stille wijn (zo noem je een wijn zonder bubbeltjes) een tweede vergisting krijgt op fles.
Met de stop erop zodat de koolzuurgasbubbeltjes niet kunnen ontsnappen. Zo krijg je een mousserende wijn. Het maken van Champagne bestaat uit de volgende stappen:

  • Oogsten van de champagnedruiven
  • Persen van de champagnedruiven
  • Alcoholische fermentatie (de eerste gisting)
  • Malolactische fermentatie - Gisting door bacteriën
  • De assemblage - Het blenden van de verschillende stille's om de smaak van de champagine consistent te houden
  • Tirage en tweede gisting met liqueur de tirage - Gisting op de champagne fles
  • Rijpen
  • Remuage, dégorgement en dosage met liqueur d'expedition - Verwijderen van de dode gist