Cocktails
Cocktails
Cocktail gids twitterCocktail gids rss feedCocktail gids facebookCocktail gids app
Menu

Port rood Port rood toevoegen aan je drankvoorraad

Wat is Rode Port?

Rode Port is een typische zoete rode, witte of rosé wijn, geserveerd als aperitief of als dessertwijn.
Een andere naam voor rode port is portwijn, waarvan port de verkorting is.

Hoeveel alcohol zit er in Rode Port?

Rode Port heeft een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent.

Welke druiven worden gebruikt voor Rode Port

Bekende druifvariëteiten voor de aanmaak van rode port zijn: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinto Rouro, Bastardo, Donzelinho Tinto, Mourisco en de Malvasia Fina (witte port).

Hoe wordt Rode Port gemaakt?

Sinds de 19e eeuw wordt gebruikgemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van toevoeging van extra alcohol het gistingsproces voortijdig gestopt wordt waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van port ontstaat. Hierdoor krijgt de rode port een alcoholgehalte tussen 18 en 20 procent.

Als de druiven arriveren uit de wijngaard wordt er gekozen voor niet of gedeeltelijk ontstelen.
De druiven dienen op dezelfde dag geoogst te worden.
Het treden in lagares (lage stenen trogge van graniet) wordt vandaag de dag nog steeds gehanteerd naast moderne vinificatiesystemen.
Tegenwoordig zijn er ook machines die het werk van de treders (De menselijke voeten) overnemen.
Door de druk breekt de celwand en geeft zo zijn smaak en kleur af wat bij portwijn meer dan essentieel is.

Na een dag of twee ontstaat de alcoholische gisting waardoor de schilletjes een deken (manta) bovenop de massa creëren. Dit geeft een beschermende laag die contact met zuurstof tegenhoudt.
De manta wordt regelmatig ondergedompeld om de extractie zo vol mogelijk te krijgen.
Als de most na analyse goed is en naar wens van de wijnmaker, kan de brandewijn (aguardente) toegevoegd worden.
Hierdoor stopt de gisting en kan de wijn vanaf onderop uit de lagaras in het vat gedaan worden.
Dit vat bestaat uit 1/5 wijnalcohol wat aangevuld wordt met de portwijn en hierdoor een alcoholpercentage krijgt van 19% tot 20%.